Herrsmycken

Ofta när man tänker på smycken brukar man tänka på feminina damsmycken. Men det är faktiskt väldigt populärt även med herrsmycken och det är inget nytt påfund. Över hela världen används smycken av män, även för hundratals år sedan. Ringar, halsband och armband är något som burits sedan antiken och till och med under den fornegyptiska eran. Oavsett vart i världen man kollar kan man tydligt se att smycken bars av både män och kvinnor som ett slags bevis på makt och rikedom. Ju större och dyrare smycken du bar, desto mäktigare var du. Herrsmycken har givetvis sett ut på många sätt, tillverkats av diverse material och används i olika syften beroende på vart i världen du kollar. Idag, sedan flera årtionden bakåt, har det exempelvis varit mycket populärt med sigillringar i äkta guld. Även manschettknappar är ett herrsmycke som använts i många år.

Vanliga herrsmycken

Idag är det otroligt vanligt för herrar att använda olika smycken. I affärerna säljs allt från rockiga armband i flätat läder till vackra halsband med olika hängen, ringar och örhängen. Eftersom det idag finns så många olika stilar varierar såklart även smyckenas popularitet män emellan. Många trendmedvetna män gillar exempelvis att matcha sin klocka med ett par armband för att ge sin outfit det där lilla extra. Andra män har ett favoritsmycke som de alltid använder, ofta ett halsband eller en ring. För länge sedan, under vikingatiden, var det mycket vanligt att både män och kvinnor bar halsband med betydande symboler, exempelvis Tors hammare. Under den här tiden tillverkades ofta smycken av järn eller brons. Kollar vi istället tillbaka till romarrikets storhetstid kan vi istället se att pråligare guldsmycken var mer populärt.

Herrsmyckenas historia

Smycken har används så länge som vi människor har funnits. Ofta har både dam- och herrsmycken symboliserat makt, lust eller vilken religion man tillhört. Under historiens gång har herrsmycken varit både broscher, ringar, örhängen, armband och halsband. Herrsmycken historia sträcker sig alltså långt bak i tiden och har influerats i alla delar av världen. Under historiens gång har olika material varit populära. Diamanter började exempelvis utvinnas i Indien, medan brons och järn ofta användes till smycken under vikingatiden (därav ”bronsåldern” och ”järnåldern”). Gamla smycken vars design fortfarande används är ofta av religiöst ursprung, exempelvis det kristna korset eller Fatimas hand.