Samiska smycken

Hur gammal samernas historia egentligen är, finns det inget riktigt svar på. Man säger att den sträcker sig bak till början av vår tidräkning men vissa menar på att samerna funnits ända sedan istiden. Oavsett vad som stämmer kan vi konstatera att deras spännande kultur och historia funnits med ett bra tag. Eftersom samerna levt uppe norr, både i Sverige, Finland och Norge, samt på Kolahalvön i Ryssland, har folket levt tuffa liv i kylan. Här uppe har samerna länge levt i en jägar- och samlarkultur och sedan länge även hållit på med renskötsel, något som givetvis präglat deras hantverk. Samiska smycken är exempelvis ofta tillverkade av renskinn och läder, men också av silver. Att mycket silver används beror på att samerna under medeltiden höll på med byteshandel. Samerna bytte gärna skinn och läder mot silver.
Förutom att samiska smycken ofta glänser i silver gör även många traditionella samedräkter det, här används även också den glänsande metallen.

Samiska smycken och dess historia

För mycket längesedan var samerna jägare, men när medeltiden kom trängdes denna kultur bort från samerna som istället började syssla alltmer med renskötsel. Allteftersom tiden gick började samerna med byteshandel som vi ovan nämnde. De bytte då sitt renskinn mot silver. Samerna var duktiga på smyckestillverkning och just silversmyckena hade ofta en stark betydelse. En av anledningarna till varför samerna började med smyckestillverkning beror på att det var praktiskt. Då samerna ofta flyttade behövde de kunna bära med sig sina saker. Genom att tillverka smycken av silvret kunde de på så vis bära sina ”pengar” på kroppen.

Vanliga samiska smycken

Samerna har tillverkat smycken i hundratals år men under tidens gång är det vissa smycken som stått ut mer än andra, som blivit vanligare. Ett av dessa är de samiska armbanden. Dessa kännetecknas av en smal rem i renskinn som sedan dekorerats med tenn- eller silvertråd. De samiska armbanden finns i flera färger men görs ofta i naturligt brunt. Ett annat vanligt samiskt smycke är silverspännet som de samiska kvinnorna använde för att axelsjalen skulle sitta fast i dräkten. Den traditionella broschen kallas för Risku och är rund. När det kommer till vanliga samiska smycken kan man snabbt se en röd tråd – materialen. Eftersom samerna tillverkade smycken med få medel är de ofta gjorda av naturmaterial som skinn, horn eller ben. Även silver användes ofta eftersom samerna tog emot det som betalning.