Tors hammare halsband

När det kommer till vikingasmycken är det få som är lika omtyckta och kända som Tors hammare. Idag kan man hitta Tors hammare halsband i mängder av varianter, ibland med mycket detaljer, i andra fall mer stilrena och diskreta. På vikingatiden bar man också Tors hammare runt halsen som en slags symbol för styrka och makt. Idag är det många i Norden som gillar just vikingasmycken eftersom många av oss här uppe härstammar från just vikingarna. Under vikingatiden tillverkades ofta Tors hammare i järn, idag kan du dock köpa smycket i både brons, guld, silver och stål.
Om du själv är intresserad av asatron och vikingatiden är ett Tors hammare halsband perfekt. Idag kan du hitta både stilrena och enkla designer men även detaljrika eller till och med halsband i keltisk stil. Du kanske själv har lagt märke till att många vikingasmycken känns lite irländska eller keltiska? Anledningen till detta är faktiskt att vikingarna (främst från Norge) tog sig över till Irland och Skottland under vikingatiden där de satte stor prägel på hantverk och design. Det som idag kan uppfattas som keltiskt kan alltså egentligen ha influerats av vikingar från Norden.

Tors hammare halsband
Tors hammare halsband

Tors hammare halsband och dess historia

Ja, att Tors hammare är en gammal symbol råder det inga tvivel om. Under vikingatiden fanns det en religion som kallades asatron. En av asagudarna var Tor. En annan känd asagud var den vise Oden, kanske har du hört talas om honom? Tor är Odens son och gud över åskan. Med hjälp av sin hammare Mjölner kunde Tor kasta upp hammaren mot molnen och sedan skulle åskan dundra. Varje gång Tor hade kastat upp sin hammare återkom den sedan till Tors hand. Tor var en mäktig asagud och mycket stark. Att hans hammare fått symbolen för styrka och makt är alltså inte särskilt konstigt. Under vikingatiden trodde de flesta människor i Norden på asatron och att bära Tors hammare runt halsen var det många som gjorde. Man har hittat flera vikingagravar med skatter och fynd, bland annat med vikingasmycken som Tors hammare. I många fall har hammaren varit försedd med en liten ögla, något tytt på att smycket även på vikingatiden bars i en kedja runt halsen.
Även om asatron numera är historia och detsamma gäller ju vikingarna, är det ännu många som fascineras av denna era. Kanske är du själv intresserad av vikingar och asatron? Tors hammare är en stark symbol som satt stark prägel på historian.