Tors hammare smycke

När det kommer till vikingasmycken är det få som är så kända som Tors hammare. Mjölner är namnet och bärs av mängder av människor. Tors hammare är en symbol för styrka och makt, något som också guden Tor stod för. Hammaren Mjölner är en symbol som blev alltmer synlig efter att kristendomen hade introducerats i Skandinavien. En av anledningarna till varför många människor bar smycket just då kristendomen kommit var för att de ville hålla kvar vid den gamla tron, Asatron.
Många som idag använder sig av smycken med Tors hammare vill visa sitt vikingaarv eller är helt enkelt fascinerad av den spännande Asatron eller av vikingar. Man har hittat många vikingagravar med lämningar av smycken. Ofta hittar man Tors hammare då den är tillverkad av järn och formad som ett hänge. Idag kan du dock köpa Tors hammare i mängder av utföranden, exempelvis i guld, silver eller brons och i flera storlekar. Gamla fynd har även visat att Tors hammare varit tillverkad i bärnsten.

Tors hammare smycke historia

Tors hammare har en mycket lång och spännande historia som får sin början tack vare guden Loke. Det hela börjar med att Loke slår vad med dvärgbröderna Sindre och Brokk. Vadet går ut på att bröderna ska göra tre gåvor till de tre gudarna som bestraffat Loke – Oden, Tor och Frej. Loke ska också göra tre gåvor och sedan ska gudarna välja ut de gåvor de gillar mest. Om dvärgbröderna vinner vadet ska de få Lokes huvud. Sindre och Brokk tillverkar en hammare som de tre gudarna tycker mycket om och dvärgbröderna vinner vadet. Dock har Loke lurat dvärgarna eftersom han sagt att de endast ska få hans huvud, de får inte skada halsen på något sätt (därmed blir det omöjligt att hugga av huvudet). Hammaren som dvärgarna tillverkat ges till Tor, därav ”Tors hammare”. Mjölner, som hammaren heter, kan endast lyftas upp av Tor eftersom den är så vansinnigt tung. När Tor kastar iväg hammaren träffar den alltid målet, därefter återkommer den till Tor. Tor måste bära en särskild handske av järn för att kunna fånga hammaren. Tor är åskguden och när han kastar upp sin hammare mot molnen blir det åska.
Människor började bära Tors hammare i smyckesform under Vendeltiden, mittenperioden av Järnåldern. Det var inte bara män som bar Tors hammare runt halsen, smycket var mycket vanligt även bland kvinnor.