Vikingasmycken

Om det är något som Sverige är starkt förknippat med så är det vikingar. Vikingatiden var en mycket spännande era som också har lämnat kvar en hel del skatter och på flera platser runtom i landet har man faktiskt grävt upp vikingasmycken. Precis som i många andra kulturer var smycken väldigt viktiga även för vikingar. Vad som verkligen gör vikingasmycken så intressanta är att de ofta har en berättelse eller ett symboliskt värde. Kanske känner du själv igen några av de mest kända vikingasmyckena? Tors hammare är bara ett av många smycken man hittat. Intresset för vikingasmycken är stort, särskilt för oss här i Norden. Ofta används material som silver, brons och guld vid tillverkningen. Hur vikingasmycken ser ut beror mycket på vart de hittats, ibland är de mer som ett mönster, andra gånger föreställer de en människa eller ett djur.

Vikingasmyckens historia

Vikingasmycken kan se ut på många olika sätt. Ibland är smyckena formade som en person eller ett skepp, andra gånger som ett vapen. Man har förstått att vikingarna ofta bar smycken som representerade viktiga saker som bland annat livskraft, gudars beskydd eller styrka. Tors hammare är exempelvis en symbol för just styrka. Historian bakom detta kända smycke kommer såklart från vikingamytologin, asatron. Här finns många berättelser om den kända Tor, Odens äldsta son och även åskguden. Med sin hammare Mjölner, som också är en symbol för en åskvigg, stred Tor bland molnen. Historian bakom många kända vikingasmycken sträcker sig alltså bak till vikingarnas religion asatron. Har du någon gång funderat på varför många vikingasmycken har en keltisk design? Anledningen tros vara för att många vikingar, särskilt de norska, begav sig till både Skottland, Irland och Isle of Man, där de sedan gjorde sitt avtryck på både kultur och smycken. Så istället för att vikingasmycken har keltisk design, kanske det helt enkelt är som så att den keltiska designen egentligen är från vikingarna.

Vanliga typer av vikingasmycken

Förut Tors Hammare, som också är ett av de absolut mest kända vikingasmyckena, finns det även andra vikingasmycken som är vanliga. Kanske har du någon gång sett det Nordiska Korset? Denna symbol är oerhört vanlig när det kommer till vikingasmycken. Symbolen ser ut som ett kors och symboliserar lycklig kärlek och vänskap. För dig som söker ett vikingasmycke som ska ge beskydd på havet är Långskeppet ett passande smycke. Långskepp är en symbol som står för skydd på livets hav och en vanligt förekommande symbol inom vikingakulturen. Många av de kända vikingasmyckena är avbildningar av gudar, exempelvis Odens Mask. Detta smycke är en avbildning av Oden själv och står för list och klokhet, Odens karaktärsdrag.