Tennarmband

Det finns idag många olika sorters tennarmband, men mest kända är de samiska. Samerna har under hundratals år hållit på med smyckestillverkning och just tenn var ett material de använde flitigt. Tenn är en grundmetall i silvervit färg och eftersom materialet är relativt mjukt är det praktiskt inom smyckestillverkning. Tenn ser dessutom ungefär ut som silver men är inte lika dyrbart, något som också gjort det till ett populärt material för smycken. Just tennarmband var alltså vanligt bland samerna, de skapade en helt egen design som idag är väldigt känd. Om du söker på ”tennarmband” på internet får du genast upp bilder på de samiska hantverket och de vackra armbanden. Tennarmband finns i olika bredder och färger, men det klassiska samiska tennarmbandet är i brunt eller svart läder och dekorerad med en tunn tenntråd som bildar ett vackert mönster.

Vad är ett tennarmband?

Ett tennarmband är alltså ett armband med dekor av tenntråd. Ofta utgörs själva armbandet av äkta renskinn, detta har i sin tur blivit förstärkt med vliselin, något som ger stadga till armbandet och ser till att det håller formen även efter lång tids användning. När man lägger ut armbandet rakt har det i ena änden en ögla. Denna är förstärkt med en sentråd. Ofta var själva knappen, den som man stänger armbandet med, tillverkad av renhorn. Samiska smycken som tennarmband tillverkas ofta av just naturmaterial som horn, ben och läder.

Vanliga typer av tennarmband

Idag finns det som sagt många olika varianter av tennarmband, alla är inte av samiskt ursprung även om de flesta blivit inspirerade därifrån. Vanliga varianter av tennarmband är de klassiska och traditionella armbanden i brunt eller svart läder, cirka 1,5 centimeter brett, med en dekorativ tenntråd. Tråden flätas samman ovanpå lädret och bildar ett mönster som känns aningen keltiskt. Idag kan du köpa många olika varianter av tennarmband, förutom den samiska varianten är det även vanligt med tennarmband med påsydda stenar och pärlor. Dessa känns mer feminina i sitt utförande. För killar och män är det vanligare att tennarmbanden är bredare och ofta i diskreta färger som svart eller brunt. Ytterligare ett klassiskt tennarmband är det som viras tre varv runt handleden, mycket vackert både för kvinnor och män.